Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

Naledi Books

@ Sunday Times Books LIVE

“Sy slaag daarin om jou die prentjie te laat sien wat sy skets” – Yolanda Wessels oor Koms van die biblioteekbus deur Keina Swart

Koms van die biblioteekbus en ander storiesYolanda Wessels het onlangs ’n resensie geskryf oor Koms van die biblioteekbus en ander stories, ’n versameling essays, kort­verhale en rubrieke deur Keina Swart.

In haar jongste bundel skryf Swart oor die wêreld wat was en die wêreld wat is. Die bundel bevat ook ‘n storie oor die krieketheld AB de Villiers, wat in Mei ‘n foto daarvan getwiet het:

Wessels skryf in die resensie: “Haar pragtige, raakvatbeskrywings en -idiome laat mens telkens giggel – dis onvermydelik, want sy slaag daarin om jou die prentjie te laat sién wat sy skets.”

Lees die resensie:

Haar verhale herinner mens aan die waarde(loosheid) van geld en die noodsaaklikheid van liefde, dat liefde die hoofelement is om werklik geluk te kan koop. Sy laat jou toe om die mamma te word wat benoud toekyk hoe haar dogtertjie haar balleteksamen aflê. Jy word die klein kindjie wat blinkoog wag vir Kersvader om die geskenke te bring, al wéét jy wat die realiteit is. Die geleentheid word geskep dat jy sáám met Kersvader en sy rendiere myle ver vlieg en verken en drome droom. Jy ís die dogtertjie wat aan jou ouma se lippe hang, “My ouma is nie noodwendig in ‘n nartjie, in kaneel of anys nie,” skryf Keina. Dié beskrywing laat mens rêrig aan jou ouma dink! Om aan ‘n ouma te dink, sluit altyd reuke in en dié boek het ‘n mengelmoes van emosies en reuke. Keina laat jou vóél of jý die handvol knope vashou, of jý die viool bespeel, of jý proe aan die roosblaartjieskonfyt, of jý die tuinrose inadem.

Naomi Meyer het vroeër vanjaar met Swart gesels oor haar bundel en haar liefde vir die biblioteekbus. In die foto-onderhoud deel die skrywer ‘n paar kiekies wat as inspirasie vir haar stories gedien het.

Lees die artikel:

Waar het jy grootgeword en hoe gereeld het die biblioteekbus sy opwagting gemaak?

Ek het in die Limpopo-vallei naby die Pont Drift-grenspos tussen Suid-Afrika en Botswana grootgeword. Daar waar die Mapungubwe Nasionale Park vandag is. My pa het met katoen en tabak geboer en my ma het ’n plaaswinkel bedryf – een van daardie regte outydse winkels wat alles verkoop het van meel, trekkerbande en diesel tot atjar, niekerbôls, oorbelle, fopspene, rolle materiaal, pruike en selfs ’n kitaar of twee.

In die een hoek het Anna Mashete op haar swart naaimasjien klere vir ons vier kinders gestik. In die ander hoek was die kas met die biblioteekboeke. Die regering se mobiele biblioteek het so een maal per maand sy rondtes gedoen en nuwe boeke gebring, wat die omliggende mense dan by my ma se winkel kom uitneem het. Dit was die hoogtepunt van my lewe — die koms van die biblioteekbus.

Boekbesonderhede

 

Please register or log in to comment